5.6.2017.

Predstavljanje knjige Tonka Barčota Prešućeni rat. Korčulanski kotar u Prvom svjetskom ratu

Povodom međunarodnog dana arhiva u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu bit će predstavljena knjiga Tonka Barčota Prešućeni rat. Korčulanski kotar u Prvom svjetskom ratu. O knjizi će govoriti Mira Kolar Dimitrijević, Franko Mirošević, Nikša Selmani, Frane Čizmić i autor Tonko Barčot. 

Predstavljanje knjige održat će se u srijedu, 7. lipnja 2017. u 13.30 sati.


Iz recenzije prof.dr.sc. Mire Kolar Dimitrijević:

"Ove godine je predstavljena opsežna Barčotova knjiga u izdanju Državnog arhiva u Dubrovniku povećena zbivanjima I. svjetskog rata na tlu korčulanskog kotara. Od 486 stranica velikog A4 formata, 323 stranice se odnose na znanstveni tekst, a ostatak su tabele i kazala.
Podijeljena je u 17 velikih poglavlja, koja opet imaju podpoglavlja prema potrebi obrade teme. To su: 1. Zbogom "Belle epoque", 2. Početak rata - režirana predstava i stvarne emocije, 3. Politička scena između odanosti habsburškoj kruni i projugoslavenskih osjećaja, 5. Život podređen vojsci, 6. Ugroženost s mora i iz zraka, 7. Progoni talijanskih državljana, 8. Gospodarski kolaps, nestašice i smrt od gladi, 9. Škole - glavni oslonac ratnog režima, 10. Društveni život u ratnom taktu, 11. U inozemstvu - logor ili fronta, 12. Lijevajući svoju krvcu u austrougarskim postrojbama, 13. Dezerteri i izdajnici, 14. Godine negativnog prirasta i zaraznih epidemija, 15. Miris revolucije, 16. Kratko je trajalo slavlje, 17. Posljedice rata, 18. Sažetak - rat u etapama. Ispred osnovnog teksta je predgovor, a značajan dio knjige čine popisi umrlih, ranjenih, zarobljenih kako vojnika tako i stanovnika korčulanskog kotara. Na kraju je dodan popis izvora i literature, kazalo osoba i zemljopisnih pojmova te duži sažetak na engleskom jeziku.
U ovih 18 poglavlja obrađeni su svi relevantni aspekti života korčulanskog kotara u Prvom svjetskom ratu na temelju arhivskih dokumenata, službenih izvora općine, kotara i pokrajine, ali i obiteljskih arhiva te periodike. Treba međutim ukazati da nisu korišteni arhivski dokumenti pohranjeni u Kriegsarchivu u Beču što je i razumljivo, jer se tamo nalaze izvori koji se moraju istražiti na državnoj razini, a na samo za jedan kotar. Knjiga stoga ima nedostataka, ali ako se usporedi bogatstvo činjenica koje su u radu objavljene s izostankom nekih događanja za koje autor nije našao izvore, onda se mora utvrditi da se radi o izvanredno dobrom i kvalitetnom djelu koje nas upoznaje dosta detaljno sa zbivanjima koja su se dešavala prije stotinu godina na korčulanskom području. Mislim da je ovaj posao obavljen u zadnji trenutak, a možda i poslije njega jer živih svjedočenja gotovo da i nemamo. Drugi svjetski rat i Domovinski rat potisnuli su do 2014. gotovo potpuno u zaborav zbivanja od prije stotinu godina, iako su upravo tim ratom stvorene osnove koje su dovele do spomenutih ratova.


Izvor: 

http://www.arhiv.hr/arhiv2/index.htm

http://www.blato.hr



Kalendar 2016.

O nama

Uredništvo stranica "Prvi svjetski rat - pogled iz arhiva"

Projekt financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

 

HDA - kontakt

Hrvatski državni arhiv

  • Marulićev trg 21
  • 10000 Zagreb Hrvatska
  • Tel: +385 1 4801 999
  • www.arhiv.hr
Sample Colors
  • Wide
  • Boxed
en-UShr-HR