5.6.2017.

Predstavljanje knjige Prvi svjetski rat. Vodič kroz fondove i zbirke Hrvatskoga državnog arhiva

Povodom Međunarodnog dana arhiva, u Hrvatskom će se državnom arhivu u srijedu, 7. lipnja 2017. s početkom u 13.00 sati održati predstavljanje knjige Prvi svjetski rat. Vodič kroz fondove i zbirke Hrvatskoga državnog arhiva

Izdanje će predstaviti Hrvoje Baričević, urednik te dr. sc. Vida Pavliček i dr. sc. Filip Hameršak, recenzenti.

 

O izdanju:

U knjizi je na 830 stranica (sa 96 str. kolor ilustracija) predstavljeno 186 fondova i zbirki koje se čuvaju u HDA. Najveći dio čine osobni i obiteljski fondovi (49), a tek su nešto manje brojni fondovi uprave (40). Slijedi skupina zbirki (30) i vojnih fondova (20) te fondova pravosuđa (8) i društava, udruga i udruženja (8). Za svaki fond  ili zbirku doneseni su osnovni podaci (signatura, naziv, klasifikacija, vrijeme djelovanja i vrijeme nastanka gradiva, kao i količina) kao i podaci o povijesti i nadležnosti stvaratelja, te kao ono najvažnije podaci o sadržaju gradiva u dijelu u kojem je ono vezano za Prvi svjetski rat. Na kraju izdanja nalazi se kazalo imena i toponima, kako bi se potencijalnom čitatelju olakšalo korištenje ovako opsežnog izdanja. 

Izdanje je ponajprije namijenjeno svim istraživačima čiji je predmet interesa Prvi svjetski rat (kako događanja na samom ratištu, tako i zbivanja u pozadini).

Urednik: Hrvoje Baričević

 

Poznavanje svih relevantnih izvora, mogućnost njihova brzog i sveobuhvatnog pretraživanja bitno doprinose izgradnji kvalitetnih spoznaja. I u tom smislu ponovno se, arhivi kao ustanove, a prvenstveno Hrvatski državni arhiv, s bogatstvom svoga fundusa, pojavljuju kao čuvari kolektivnog pamćenja, bezbrojnih izvornika, polazišta svakog znanstvenog i objektivnog istraživanja. Tematski pak vodič kao znanstveno obavijesno pomagalo ukazuje na fondove i zbirke, kao i knjižno gradivo koje sadrži izvore za relevantnu temu nadasve vrijedan i potreban stručni i znanstveni rad. Stoga je općenito, a posebno u trenutku obilježavanja stogodišnjice ovog događaja izrada tematskog vodiča za relevantnu temu izuzetno vrijedan rad koji svako daljnje istraživanje može učiniti, obuhvatnijim, kvalitetnjim i brže ostvarivim.   
Vodič sadrži ogroman broj uputnica na fondove i zbirke njihove serije, podserije, predmete i pojedinačne spise koji sadrže podatke za prikaz zbivanja vezanih uz prvi svjetski rat prema, na početku knjige, koncipiranom širokom pristupu. Detaljan opis spomenutih cjelina rezultat je velikog stručnog i istraživačkog rada urednika, članova uredništva i svih suradnika.

dr. sc. Vida Pavliček

 

Vodič opsega gotovo 600 autorskih kartica, nastao zajedničkim radom više od dvadeset djelatnika Hrvatskoga državnoga arhiva, koristit će svima zainteresiranima za gradivo povezano s raznolikim akterima i aspektima Prvoga svjetskog rata. 
Uz pregled povjesničarima razmjerno poznatih fondova i zbirki posebna je vrijednost Vodiča predstavljanje u istraživanjima Prvoga svjetskog rata manje korištenih arhivskih cjelina, odnosno onih za koje se zbog nadležnosti ili razdoblja djelovanja stvaratelja i ne bi očekivalo da sadrže relevantno gradivo.
Naime, osim u selekciju, kompilaciju i klasifikaciju u arhivističkim obavijesnim pomagalima već dostupnih, iako dosad dobrim dijelom nepubliciranih podataka, autori su velik trud uložili u izvorno istraživanje i proizišlo pionirsko predstavljanje sadržaja mnoštva – s obzirom na specifičnu tematiku Prvoga svjetskog rata – dodatnih fondova i zbirki. 
Na tom temelju može se zaključiti da će Vodič po svoj prilici nadrasti svoju naslovnu, orijentacijsku funkciju, pomažući ne samo onim korisnicima koji znaju što žele naći, ali još ne znaju gdje, nego i onima koji ne znaju što sve mogu tražiti, ili su pak uvjereni da gradivo određene vrste naknadno nije sačuvano, odnosno da svojedobno nije niti nastalo. 

dr. sc. Filip Hameršak

Izvor: 

http://www.arhiv.hr/arhiv2/index.htm

 

 

Kalendar 2016.

O nama

Uredništvo stranica "Prvi svjetski rat - pogled iz arhiva"

Projekt financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

 

HDA - kontakt

Hrvatski državni arhiv

  • Marulićev trg 21
  • 10000 Zagreb Hrvatska
  • Tel: +385 1 4801 999
  • www.arhiv.hr
Sample Colors
  • Wide
  • Boxed
en-UShr-HR