23.2.2017.

Fotografije Velikog rata - Kulturni četvrtak u HDA

Pozivamo Vas na na druženje uz temu FOTOGRAFIJE VELIKOG RATA, 23. veljače 2017. u 18 sati u Hrvatskome državnom arhivu, Marulićev trg 21, Zagreb


Prvi svjetski rat prvi je sustavno i detaljno fotografski dokumentiran sukob velikih razmjera, a danas je bez dvojbe prepoznat i kao prekretnica u povijesti ratne fotografije, čije je početke moguće pratiti od sredine 19. stoljeća.
Kako je do 1914. godine medij tehnički i tehnološki stasao do zavidne razine, uloga je fotografije u tome sukobu bila višestruka, krećući se u rasponu od pukoga dokumentiranja do jasno izražene promidžbe. Brojni motivi bilježeni kamerom izravno na bojištu te zatim umnožavani i raspačavani diljem zemalja sudionica toga svjetskog sukoba, svjedoče danas o dinamičnim događanjima Velikoga rata.
Fotografije pohranjene u Hrvatskome državnom arhivu bilježe brojne istaknute pojedince vojne povijesti, različite događaje i ratnu tehniku, kao i obične vojnike, zrakoplovce ili mornare, čije je ratne puteve i sudbine dijelom moguće rekonstruirati i kroz sačuvane fotografije.
U predavanju će biti riječi o znanim i neznanim pojedincima, događajima i ratnoj tehnici korištenoj tijekom Velikoga rata. O svakoj od epizoda slikom i riječima izravno svjedoče njihovi sudionici, a najvećim su dijelom prikupljene tijekom rada na tematskome vodiču „Prvi svjetski rat – vodič kroz fondove i zbirke Hrvatskoga državnog arhiva,“ koji će ovom prilikom također biti predstavljen.

Predavanje priredili: Hrvoje Baričević i Hrvoje Gržina

 

Izvor: http://www.arhiv.hr/arhiv2/index.htm

 

Sample Colors
  • Wide
  • Boxed
en-UShr-HR