9.12.2016.

"Decki napred! / Vorwärts Croatische Brüder!" Izložba ratnih razglednica iz ostavštine Ivana Medveda (2014.)

 Državni arhiv u Osijeku objavio je virtualnu inačicu izložbe izvornih ratnih razglednica iz zbirke Ivana Medveda, održane 2014. Autorice izložbe su Zita Jukić i Ivana Čurik.
 Na izložbi je predstavljen dio od četiri albuma s razglednicama i fotografijama iz Prvog svjetskog rata. One su najvećim dijelom promidžbenog karaktera i služile su za podizanje borbene spremnosti austrougarske vojske sastavljene od brojnih naroda i narodnosti Carstva.
 Struktura izložbe određena je kvalitetom i kvantitetom razglednica i fotografija iz te ostavštine, a dijeli se u tri cjeline.
 U prvu skupinu spadaju grafičke propagandne razglednice čiji je cilj bio poticati domoljublje, odanost caru i kralju, monarhiji i domovini, veličati uspjehe vojnika na raznim bojištima i domoljubnim parolama podizati borbenu spremnost za ratovanje.
 Drugu skupinu razglednica čine stvarne fotografije borbenih postrojbi, uglavnom uređenih za fotografiranje. Ovdje se ističu nizovi fotografija ratne mornarice i topništva.
 Treća skupina grafičkih propagandnih razglednica puno je suzdržanija od prve. Na njima se naslućuje ili očituje patnja i tragične posljedice dugotrajnog nečovječnog ratovanja, a koje promatranjem naznačuju tragične sudbine pojedinaca i kao utjehu upućuju na vjeru i molitvu. 

Predgovor izložbi: Filip Hameršak
Izvor: http://www.dao.hr/izlozbe_20_decki.php

Sample Colors
  • Wide
  • Boxed
en-UShr-HR